Veneam într-o seară cu trenul de la Sibiu.
După ce mi-am cumpărat două cărți de la automatul din sala de așteptare și după ce am băut o bere la birtul gării, ajung în final în tren după o lungă și obositoare așteptare. Experimetul "băut bere la birtul gării" îl recomand tuturor. Vi se vor schimba în cap căteva idei despre urmașii dacilor și romanilor în general. Este o "instituție" aparte care de multe ori, chiar dacă nu credem, ne poate schimba viața o dată la patru ani.
Una peste alta, urc în tren și prin voia tiparniței de bilete, nimeresc alături de cinci băieți, studenți, care mergeau către casă. Mă prezint, dau mâna cu fiecare și mă așez cumioncior lângă unul dintre ei pe rândul de lângă culoar. Doi erau așezați cu fața spre noi, iar ceilați doi se întindeau plictisiți pe scaunele din dreapta. Eram încadrat perfect de studenții unei școli militare. Nu mi-am dat seama din prima, doar după ce i-am auzit vorbind despre câte ceva din bucătăria internă. Puteam nimeri mult mai rău așa că m-am bucurat că vom avea ce povesti. A durat destul de puțin până băieții mei s-au prins că sunt de gașcă și deja conversațiile nu mai erau foarte cenzurate.
Nici voi nu aveți timp să citiți și nici nici eu ca să detaliez foarte mult ce am discutat. Cert este că am povestit tot drumul despre școală, istorie, societate, motociclete și foarte puțin despre politică. Da, chiar și despre politică.
La un moment dat, feciorul de lângă mine, să-i spunem Andrei, uităndu-se lung afară pe geam pune întrebarea care declanșează "dezbaterea" politică: Oare mai putem schimba ceva în țara asta?! Nu e greu de imaginat ce poate declanșa o asemena întrebare, dar vă asigur că privind afară din tren, văzând gări, trenuri și halte mizerabile, văzând evul mediu târziu așternut peste tot pe unde treci, îți vine. Întrebarea.
Inevitabil ajungem la discuția că ăștia de acum sunt dezastru, că ăilalți de dinainte erau la fel doar că poate nu atât de... și imediat vine replica celebra: Nu aveam cu cine vota, nu aveam dom'le pe cine alege. Pfff! Cât de comod și convenabil.
Păi, vă spun și vouă ce le-am spus și lor. Nu am decăt un singur răspuns adresat tuturor care își argumentează neparticiparea sau ignoranța cu această scuză.
O dată la patru ani poți să iți exprimi opțiunea. Oricare ar fi ea. O dată, doar o dată la patru ani contezi cu adevărat. Posibil să fi avut dreptate și cu siguranță ai avut dreptatea ta când ai spus că nu ai avut cu cine... vota.
DAR!
Dacă nu ai cu cine, ai datoria să mergi să votezi Gogule! Pentru că, chiar dacă nu ai șanse să "câștigi" , AI OBLIGAȚIA DE A ADUCE ECHILIBRU' , ai obligația de a NU da toată puterea unuia singur, indiferent cine ar fi el. Asta trebuie să faci.
Nu lași birtul gării să decidă viitorul tău și al familiei tale pentru că tu, indecis inteligent, burghez și comod, nu dai doi bani pe consecințele absenței tale, dar îți menții doar pretențiile.
Dacă nu au bere cu măsline la magazin când mergi tu să cumperi, asta nu înseamnă că nu mai bei bere. Ba da, bei, cu lămâie de exemplu. Sigur că aș fi putut găsi și altă comparație, doar că asta mi-a venit acum. Dacă ai înțeles ce am vrut să spun, te prinzi și din berea cu măsline. Dacă nu, oricum ajungem la birtul gării cu toții.
Așa că data viitoare când te simți frustrat, nereprezentat, abandonat, trădat și păcălit........ du-te măi și pune piatra unde trebuie. Doar pentru ECHILIBRU. Și știi de ce? Pentru că o ai O DATĂ LA PATRU ANI.
.............................................
Sigur că nu trebuie nimic, poți să ignori tot ce scriu aici, poți să te faci că nu pricepi și să bagi capul în nisip în continuare precum struțul și să aștepți să treacă furtuna, în timp ce toți ți-o trag pe la spate. Dacă faci din nou asta, înseamnă că-ți place sau că ești obișnuit. Nu te necăji dacă nu știi exact de la cine o primești, te asigur că în timp ajungi să-i recunoști după "instrument".
Totuși, dacă dorești să eviți aventurile de mai sus pe viitor, cum spuneam, pune piatra, adu ECHILIBRUL.
Echilibrul

Tags:
1 comentariu
-
Link la comentariu
27.09.2020 Vintila Dascalita
As mai adauga ca orice vot pentru cel pe care il detesti mai putin, pe care nu il dai atunci cand ai ocazia, inseamna cel putin o jumatate de vot pentru cel pe care il detesti mai mult. Deci teoria ca nu girezi cu votul tau pe cineva in care nu ai incredere nu este valabila pentru ca de fapt girezi in felul asta pe cel in care ai cea mai putina incredere.
Lasă un comentariu
Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.