04 Apr, 2025

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *
Ține-ma minte

Efectul fluturelui

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Efectul fluturelui

Efectul fluturelui - bătaia din aripi a unui fluture poate porni un tsunami îndepărtat după o lungă perioadă de timp.

Habar nu am cum ați trecut de criza economică începută in 2008 dar ceea ce trăim azi în Romania, în mare parte  este cauzat de inepția politicienilor noștri de atunci. Scurtă aducere aminte :

În 2008 declară faliment Banca Lehman Brothers cu datorii de peste 630 miliarde de dolari, după ce piața imobiliară din SUA s-a prăbușit deja. Președintele Bush declară că nu intervine  pentru salvarea băncii, moment în care se pornește o reacție în lanț iar planeta se îndreptă vertiginos spre recesiune. În tot acest timp, politicienii noștri ne asigurau că pe noi nu vor afecta evenimentele din SUA. Premierul Tăriceanu ne trimitea să cumpăram case ieftine în America iar Președintele Băsescu ne explica hăhăind cum că doar în capul nostru și la televizor e criză. În buzunarele lor nu era nici o criză. La câteva luni, tsunami ajunge și în România. Băncile opresc creditarea iar firmele rămân urgent fără lichidități. Piața  imobiliară se duce în cap iar românii se trezesc cu valoarea caselor către jumătate. România papă urgent creșterea economică și 2009 se închide pe un minus epocal de  7,1% de la creștere de 8% adică per total minus 15 și un pic. În final, politicienii români recunosc că ne-a lovit criza și vara lui 2010 aduce celebrele tăieri de salarii, sporuri de tot felul și cât p-aci de pensii.

Emil Boc ni-l face cadou pe ministrul Pogea la finanțe, care la rândul lui ne face cadou impozitul forfetar. Se închid peste 100.000 de firme, multe inactive iar cele care rămân sunt jefuite de bruma de cash care le-a mai rămas. Cum? Simplu: impozitul forfetar însemna printre altele că plăteai raportat la cifra de afaceri din 2008 și nu la cifra din anul curent. Mie mi-a scăzut cifra de afaceri la jumătate în 2009 față de 2008 dar am plătit impozit raportat la cel mai bun an, 2008. Horror!!!

Vă spun eu că nimic nu a fost uitat iar PDL-ul portocaliu era pe val cănd toți ceilalți muream. ANRP a aprobat ulterior retrocedări frauduloase pe bandă rulantă și în timp ce românii pierdeau case și bani, dănșii tunau organizat MILIARDE DE EURO fără să clipească. Mno, atunci era să murim toți de cureaua strânsă și uite a dracu că avem pe scena de azi mulți actori politici din acele vremuri. Încă. Au schimbat doar denumirea "organizației" și culoarea, în rest nimic esențial. Mint și azi la fel ca atunci.

Mi-ar fi plăcut ca PDL-ul să spună ceva de genul: nu tăiem salarii și pensii, vom fura doar 10%! E DE RÂS, E DE PLÂNS....?!

Așa apare USL și în 2012, Anul Victoriei, liberalii și pesediștii își iau țara înapoi pe un val de ură și răzbunare al populației împotriva PDL. Ulterior , USL se rupe iar PDL se pupă cu PNL-ul mic și se naște PNL-ul MARE. Dizidenții din PNL iau calea ALDE și astfel fostul premier Tăriceanu ajunge să fie din nou în cărți ba chiar al doilea om în stat, din nou. Nu trebuie să uităm momentul "COLECTIV" când premierul Victor Ponta este împins "pe scări" de actualul președinte de partid. Nu ai cum să uiți morții de acolo, spitalele!

Urmează guvernul tehnocrat, acceptat de toate partidele politice ca un compromis digerabil până la alegeri. Sărind peste multe episoade ajungem la zilele noastre când PSD câștigă alegerile cu brio prin inexistența opoziției și nu numai. Tehnocrații nu aveau timp de politichie, s-au ocupat cu guvernarea și au încercat să curețe sistemul. Doar că pentru asta trebuie timp. Campania electorală dădea să inceapă pe când Ministrul Muncii încă mai căuta modalități legale pentru ca statul să intre în proprietatea softurilor cu care lucrează. De exemplu , cheile Revisalului (registrul de evidență electronică a salariaților) nu se află în proprietatea statului. Nu ați știut? Uite că acum știți. La fel e și programul CNASS, care tocmai a picat din întâmplare aproape trei săptămâni de nu au funcționat cardurile de sănătate. Cine e de vină? Păi toți care au fost de acord cu achiziția și toți cei care au fost de acord ca statul să fie la mâna dezvoltatorului, gen Ghiță S.

Nimeni nu a furat mai crâncen țara asta decât PDL  în anii de glorie. Nu avem cum s-o uităm pe Elena când apărea cu 500 K de euro pe ea cu tot cu mașină. Nu avem cum să-l uităm pe Dan Diaconescu și pe Elodia. Nu avem cum să-l uităm pe Ponta , pe Hrebe, pe Cocoș , Ioan Olteanu, primarii orașelor de toate culorile, blatiștii din fotbal și mulți alții. Nu ai cum să-l uiți pe Băsescu care în sfidarea tuturor l-a scos pe Boc de câteva ori din pălărie și ni l-a băgat pe gât. Nu ai cum să uiți pădurarii care au găsit avionul lui Iovan și care au coborât pe brațe fata aia moartă de frig. Nici pe PDL nu poți să-I uiți când și-au picat propriul guvern în parlament și au dat de pământ cu MRU pentru că tocmai i-a venit lui să facă oleacă de ordine prin ogradă. Nu ai cum să-l uiți pe Oprea sau pe Urdăreanu, moartea polițistului Gigină. Nu ai cum să-l uiți pe Oprescu și Videanu și alți campioni la borduri și panseluțe. Nu ai cum să uiți! Nu ai cum să-i uiți!

După ce am  trecut în fugă și haotic prin toată istoria recentă vă spun că bulgărele se rostogolește din 2008 încoace și nu s-a oprit. Tot ce s-a întămplat atunci este cauza evenimentelor de azi iar eu ca om simplu care am fost afectat de toate aberațiile lor vă spun din nou că schimbarea vine cu alți oameni. Cu totul alți oameni și alte concepții!

Lumea s-a săturat de tot și nu mai are încredere în nimic. Nu se vede cu ochiul liber de ce nu a existat ofertă electorală? Pentru că nu s-a vrut. Punct!

Cazanul cu aburi care e sub presiune prea mare va exploda din nou pentru că nu are cum să refuleze. Nu mai ai nici unde să pleci. Spania, Italia, Franța, Germania sunt pline de români. Anglia și SUA deja tușesc. A rămas să alegem între plecare și ieșit în stradă. De vreme ce nu prea mai avem unde pleca iar cine a vrut să plece, e dus demult, ieșim!

Nu mai căutați atâtea explicații că nu e de despicat atât firul în patru. #neamsăturat!!!

Aud de la câte un "analist" că dacă PSD face doar 15% din ceea ce a promis în campanie va fi bine. Poftim? NU "MĂI DRAGĂ", FACE TOT CE A ZIS pentru că de asta l-a votat cine l-a votat și de asta nu a votat cine nu a votat. Dacă vajnicii dreptaci nu se prind că neprezentarea la vot e un mod de protest și scârbă, păi adio. Nici măcar nu a venit lumea să-și anuleze votul, tot de scârbă.

Așa că tot ce faceți azi prieteni și mai puțin prieteni, va produce efecte imediate cu urmări incalculabile în ani. Așa fac cei care se pricep la tot și nimic. Numai că deja timpul nu prea mai are răbdare. Fluturele nu mai are aripi.

Și mai e ceva. Până cineva te ceartă argumentat, acela cel mai probabil încă îți vrea binele. Abia atunci sunteți terminați când noi nu mai spunem nimic!

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.