Atenție, dragi cetățeni! S-a consumat o tragedie națională cu șurubelniță: Mihai Eminescu a fost dat jos de pe un perete.
Nu de politruci, nu de vandali, ci — culmea! — de muncitori cu bormașină și respect. Cu scări, cu grijă, fără înjurături. Groaznic, nu?
Pe internet, evident, a explodat spirala indignării: „Ne-au șters cultura!”, „Ne-au furat poetul!”, „Ce urmează? Să scoată Luceafărul din galaxie?”
Comentariile curg, nervii sar, iar logica... lipsește cu desăvârșire.
Ce nu se spune? Că placa fusese instalată greșit: cu informații incorecte despre etnia poetului și perioada studiilor.
Că românii din Cernăuți au cerut demontarea. Că va fi pusă alta, nouă, bilingvă.
Dar cine are timp de fapte când poți face scandal cu un video de 30 de secunde și-o legendă tragică?
Și, bineînțeles, printre delatori apar și profeții Facebookului: mari cunoscători de „adevăr istoric”, dar care, dacă-i întrebi cine a fost Aron Pumnul, se uită ca boul la poarta nouă.
Îl confundă, poate, cu vreun baron local sau cu un influencer.
Pentru că da, dragilor, placa aia era pe fostul Liceu „Aron Pumnul”, unde Eminescu a fost elev și unde l-a cunoscut pe acest cărturar pașoptist,
filolog, profesor și promotor al limbii române în Bucovina. Aron Pumnul — adică omul pentru care Eminescu a scris poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, pe vremea când era doar un tânăr.
Dar toate astea sunt detalii. Și în lumea rețelelor sociale, detaliile încurcă povestea.
Nu e important că placa veche era greșită. Important e că putem urlă „Trădare!” și „Sabia răzbunării!” fără să ne deranjeze realitatea.
Așadar, dragă Facebook, liniștește-te. Eminescu nu a fost dat jos din cultură, ci doar dintr-o plasă de rigips, ca să fie pus înapoi mai corect,
mai frumos și mai adevărat. Dacă tot vrei să-l onorezi, începe prin a-l citi. Nu doar a-l posta.
PS: Iată „execuția” lui Eminescu, în caz că vrei să te revolți informat:
https://www.youtube.com/watch?v=Fto40eglwFs